Etalage benen: fysiotherapie beter dan een operatie?

Etalage benen

In Nederland hebben ongeveer 800.000 tot een miljoen mensen last van vernauwingen of verstoppingen van slagaders . Bij ongeveer de helft leidt dit tot Claudicatio Intermittens oftewel etalage benen. Etalage benen ontstaan na verkalking van de slagaders in de benen. Hierdoor komt er te weinig zuurstofrijkbloed in de beenspieren, wat leidt tot pijn bij het lopen. Patiënten doen vaak of ze etalages kijken om de pijn te verhullen. Vandaar de term etalage benen (claudicatio intermittens).

 

Looptraining

Voor patiënten met etalage benen is zogeheten stepped care – een getrapte behandeling- de beste zorg. De behandeling combineert looptraining met leefstijladviezen, dan pas een eventuele operatie. Wij besteden veel aandacht aan voorlichting over de klacht omdat het niet alleen een lokaal probleem is van vernauwing van een slagader in de benen maar omdat er meer factoren een rol spelen bij deze klacht. Overgewicht, roken, inactiviteit hebben een negatieve invloed op de klachten. Voorlichting en het komen tot keuzes zijn onderdelen welke bijna bij elke behandelsessie ter sprake komen.

Ontwikkelingen

Door de ontwikkeling van gesuperviseerde looptherapie gegeven door gespecialiseerde fysiotherapeuten opereren de vaatchirurgen aanzienlijk minder. Nederlandse vaatchirurgen zijn voorstander van het stepped care model. In Nederland is een dekkend netwerk (ClaudicatioNet) van vaatchirurgen en fysiotherapeuten waardoor elke cliënt bij de goede therapeut terecht kan. Tevens is het zo dat 37 behandelingen in 2017 vergoed worden vanuit de basis verzekering. Hans Zuiderduin is binnen MTC de ClaudicatioNet-therapeut en heeft veel ervaring met de behandeling van deze klacht. Wilt u meer informatie over onze behandelingen of wilt u direct een afspraak maken neem dan gerust contact met ons op.

Ervaringen van een patient

Dhr. Koek vertelt: Vanwege etalagebenen ben ik bij de vaatchirurg terechtgekomen. Deze noemde drie opties ter behandeling. Looptraining, dotteren of een of bypass operatie. Ik ben na een inspirerend gesprek met de fysiotherapeut van de MTC Springerlaan, gestart met een looptraining onder begeleiding van Hans Zuiderduin. Hiermee hoop ik een dotterbehandeling of een operatie te voorkomen. Hij heeft met mij een afbouwend begeleidingsprogramma opgesteld dat mij uitstekend motiveert waardoor ik Inmiddels 4 maanden met training bezig ben. Het resultaat is duidelijk merkbaar. Bij aanvang kon ik nauwelijks 80 meter pijnvrij lopen. Nu loop ik (weliswaar met rustmomenten) een half uur tot een uur per dag. De vaatchirurg vergeleek deze vordering met een (zelf uitgevoerde) dotterbehandeling. Hij vertelde dat de begeleiding door de therapeut een weg van lange adem zal zijn. Maar inmiddels kom ik nog maar eens per vier weken ter controle bij de therapeut en hoef ik pas over een jaar voor controle terug naar de vaatchirurg.